Accidentul este un eveniment neprevăzut şi neintenţionat care apare datorită unei acţiuni fără intenţie şi aparent fără cauze dar care are efecte vizibile. Eveniment întâmplător şi neprevăzut, cu consecinţe dăunătoare.

Cei trei mari „ucigaşi” de pe şoselele din Uniunea Europeană sunt (conform European Transport Safety Council - ETSC):

  • Viteza nepotrivită sau excesivă;
  • Condusul sub influenţa băuturilor alcoolice;
  • Nepurtarea centurilor de siguranţă.


În România, potrivit Poliţiei, cele trei mari cauze ale accidentelor rutiere sunt:

  • Viteza excesivă;
  • Traversarea neregulamentară în cazul pietonilor;
  • Neacordarea de prioritate - atât maşinilor, cât şi pietonilor.


Potrivit statisticilor, dacă viteza medie a maşinilor din Uniunea Europeană ar scădea cu doar 1 km/h, aproximativ 2.200 de vieţi ar fi cruţate în fiecare an. Altfel spus, încearcă să te abţii de la exerciţii de pilotaj pe drumurile publice şi gândeşte-te că dacă loveşti pe cineva pe o trecere de pietoni, există şanse foarte mari să nu mai poţi dormi noaptea. Da, ajungi mai repede la destinaţie dacă mergi mai repede, dar merită? Mai mult, dacă 99% dintre cei care au fost implicaţi într-un accident rutier ar fi purtat centura de siguranţă, numărul morţilor ar fi mai mic cu 2.500 în fiecare an.

O altă cauză a deceselor de pe şoselele româneşti este incapacitatea trecătorilor de a acorda primul ajutor.

Statisticile organizaţiei Crucea Roşie Română arată că 50% dintre toate decesele cauzate de accidente rutiere se produc la doar câteva minute după accident, înainte de sosirea ambulanţei, în vreme ce 15% dintre decese se produc în primele patru ore după accident. Astfel, Crucea Roşie recomandă reîmprospătarea cunoştinţelor despre acordarea primului ajutor la fiecare doi ani.

Sursa: cugetliber.ro


Adaugati un comentariu, folosind un cont de facebook: